Home   Portfolio   Awards   Publications   Contact us
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  
House Enkalweni (2005 | 2006)(with Henry Pretorius)
Photographs: David Ross (VISI), Jan Smit, Bernard Viljoen

A house designed for an engineer and doctor with a view towards the Free State Botanical Gardens. The concept of the house was to separate the public from the private bedrooms. One arrives from the south (back) in a void between these two areas. This view is framed by a bridge connecting the two arts of the house. A circulation spine separates the northern living / sleeping areas from the southern service areas- the latter clad in corrugated iron expressing the ordinary function thereof.

The stone silo serves as a hinge to organize one towards the entrance, but also reflects the surrounding grain silos in the landscape.

Go to Publications Page Go to Awards Page
House Uys
House Smit




5 josef henning street | waverley
bloemfontein | 9301
  tel/fax +27 (0) 51 436 4169
cell +27 (0) 83 500 6979

SmitArchitects 2009 | All rights reserved
Design by Nostix (Pty) Ltd.