Home   Portfolio   Awards   Publications   Contact us
 
   
 
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  
   
House Enkalweni (2005 | 2006) (with Henry Pretorius)
Photographs: David Ross (VISI), Jan Smit, Bernard Viljoen

 
A house designed for an engineer and doctor with a view towards the Free State Botanical Gardens. The concept of the house was to separate the public from the private bedrooms. One arrives from the south (back) in a void between these two areas. This view is framed by a bridge connecting the two arts of the house. A circulation spine separates the northern living / sleeping areas from the southern service areas- the latter clad in corrugated iron expressing the ordinary function thereof.

The stone silo serves as a hinge to organize one towards the entrance, but also reflects the surrounding grain silos in the landscape.

 
Go to Publications Page Go to Awards Page
 
House Uys
 
 
House Smit
 
Gutter
 
Oubos

 

 

 

 
       
 
 
5 josef henning street | waverley
bloemfontein | 9301
  tel/fax +27 (0) 51 436 4169
cell +27 (0) 83 500 6979
  smitarg@telkomsa.net
www.smitarchitects.co.za
 
 
 

SmitArchitects 2009 | All rights reserved
Design by Nostix (Pty) Ltd.